La guia d’espectacles culturals del Vendrell, el “Temporada d’estiu”, ja és al carrer. Ahir dimecres es va donar a conèixer tota l’oferta musical que omplirà d’activitat els mesos de juliol i agost al Vendrell. Al Temporada d’estiu s’hi pot trobar, per exemple, la programació del 39è Festival Internacional de Música Pau Casals, del 31è Festival de Música Tradicional Música a la Vila i dels concerts que es programen a l’agost a l’Auditori Pau Casals.
La publicació també conté referències dels concerts del Festival Jove “Música als Jardins” organitzats per la Fundació Pau Casals, de les ballades del mes d’agost organitzades per la Regidoria de Cultura i Festes, de les activitats d’estiu del Museu Àngel Guimerà i de les mostres previstes a la Sala d’exposicions Portal del Pardo; a la Sala d’exposicions La Fusteria i al Museu Deu.
L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha destacat el doble objectiu que es persegueix amb aquesta potent oferta cultural: “d’una banda, continuar mantenint la qualitat de les propostes i consolidar-les com un element de projecció internacional del Vendrell, i de l’altra, fer que serveixi com un element de cohesió social”.
39è Festival Internacional de Música Pau Casals (FIMPC)
El Festival, organitzat per l’Auditori Pau Casals i l’Ajuntament del Vendrell i que compta amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals, programa enguany set concerts amb artistes de l’escena nacional i internacional i dues projeccions sobre el Mestre amb actuacions en directe. Johannes Sebastian Bach serà el protagonista de la 39a edició del FIMPC que tindrà lloc del 13 al 23 de juliol. A l’edició d’enguany, destaca la participació al Festival de dos artistes internacionals de rellevància. D’una banda, el solista i concertista italià Giuliano Carmignola protagonitzarà el concert del dia 16 de juliol a l’Auditori Pau Casals del Vendrell “Els concerts de violí”, acompanyat dels flautistes Julia Gallego i Magali Mosnier i de la formació catalana Orquestra Da Càmera. De nou, el 19 de juliol, el violinista Carmignola oferirà un concert sota el títol, “Els concerts de Brandenburg”, que comptarà amb Justin Taylor (clavecí), Lucas Macias-Navarro (oboè), Magali Mosnier (flauta) i l’Orquestra Da Càmera. En tots dos casos, el repertori només inclourà obres del compositor alemany. D’altra banda, el FIMPC també comptarà amb l’actuació estel·lar d’Olivier Latry, organista principal de Notre Dame de París. El 18 de juliol oferirà a l’església parroquial del municipi un concert dedicat a Bach amb peces de Couperin i de Grigny. El concert inaugural previst pel dissabte 13 de juliol a l’Auditori, i seguint la voluntat del Pau Casals de promoure el talent jove, anirà a càrrec del violoncel·lista Victor Julien-Laferrière, artista multipremiat i guanyador del Queen Elisabeth Competition 2017. Acompanyat del pianista David Kadouch, Julien-Laferrière interpretarà, a més de temes de J.S. Bach, dues sonates de Beethoven i Mendelssohn, compositors que van trobar en Bach una font d’inspiració essencial.
En la programació també destaca la presència del jove clavecinista Justin Taylor, que, més enllà d’acompanyar el gran Giuliano Carmignola el dia 19 de juliol, dirigirà i tocarà amb la soprano catalana Elena Copons i la formació The Consort, el concert de clausura del Festival, “Les més belles àries de Bach”, el 23 de juliol. Completen el programa de la 39a edició del Festival, el concert del pianista Francesco Piemontesi, que abordarà el Bach més romàntic el 17 de juliol a l’Auditori. El 20 de juliol, el reconegut violoncel·lista alemany Alban Gerhardt interpretarà “Les suites per a violoncel sol” de J.S. Bach.
I seguint amb la tradició dels dos darrers anys, el Festival Pau Casals tracta de fer reviure Casals a la seva vila natal i difondre el seu llegat musical i humanístic, gràcies a una selecció de pel·lícules fetes al llarg dels darrers trenta anys de la seva vida. Així doncs, la 39a edició també presenta activitats complementàries a les propostes musicals: “Pau Casals en imatges”. Dos sessions de projeccions a l’aire lliure a la plaça del Tívoli del Vendrell, que tindran lloc el 12 i el 22 de juliol a les 22 h. La projecció dels audiovisuals anirà precedida d’actuacions en directe, en el primer cas, de Victor-Julien Laferrière (violoncel) i Magali Mosnier (flauta), que participen dels concerts del Festival, i, en el segon cas, del Cor Zongora, format per cantants, alumnes o exalumnes de l’Escola de Municipal de Música Pau Casals del Vendrell, dirigits per Montserrat Meneses.
31è Música a la Vila
Com ja és habitual, els dimecres d’agost, a les 10 de la nit, la plaça del Tívoli del Vendrell tornarà a acollir el Festival de música tradicional “Música la Vila”, concerts tots ells gratuïts i que compten sempre amb una gran acceptació de públic.
El festival arrencarà el dimecres 7 d’agost amb un doble concert. A les 19h, es farà un concert familiar itinerant del grup “Xarop de canya” que, sota el títol “Camells”, oferirà un espectacle temàtic inspirat en diferents cultures de les zones geogràfiques on s’hi pot trobar una forta presència de camells. El mateix 7 d’agost, però a les 22h, el Música a la Vila continuarà amb la cantant i guitarrista Alidé Sans, habitual en l’escena musical occitana.
Ja el dimecres 14 d’agost serà el torn del grup de música tradicional “Korrontzi” (País Basc, 2004), que oferirà un concert on els sons ancestrals i tradicionals de la música folk del País Basc un aspecte contemporani.
El 30è Música a la Vila continuarà el 21 d’agost amb la cantautora Clàudia Cabero, que presentarà Melic, seu el primer àlbum. Cabero va ser la guanyadora del XI Concurs Sons de la Mediterrània del 2018. Aquest debut discogràfic és una fotografia sonora de cinc cançons escrites i arranjades per la cantant en català i en portuguès.
L’últim concert del Festival serà el del grup de polifonia Tornaveus, el 28 d’agost. Tornaveus és un grup de polifonia tradicional catalana format per investigadors de músiques de tradició oral, que han treballat arreu dels territoris de parla catalana. Des dʼun cant de taverna al Stabat Mater de Setmana Santa, passant per cançons de treball, de bressol, de tambor, nadales, cançons salpebrades i cantarelles infantils el públic s’endinsarà en un ambient sonor creat exclusivament a partir de les veus.
Concerts d’agost a l’Auditori Pau Casals
Amb la voluntat d’arribar a un públic més ampli, el Temporada també recull un conjunt de concerts programats a l’Auditori Pau Casals, d’estil més eclèctic.
Aquests concerts tindran lloc els dissabtes a la tarda, a les 20.30h. El primer, el del 3 d’agost, estarà protagonitzat pel pianista Juan Carlos Rodríguez, considerat un dels músics més brillants de la seva generació. El segon concert tindrà lloc el dissabte 17 d’agost i anirà a càrrec de l’Aupa Travelling, un quartet de corda clàssic que parteix del folklore i la música d’arrel per convertir la tradició en temes urbans adaptats a la seva pròpia sonoritat. L’últim concert està programat pel 24 d’agost i el protagonitzarà Pavvla, considerada com una de les artistes emergents i amb més projecció de casa nostra. Després de posicionar-se com una de les noves i més importants propostes indie de l’actualitat amb el seu disc de debut «Creatures» (2016), ara presenta «Secretly hoping you catch me looking» (2018), un segon àlbum en el qual deixa de banda la nostàlgia i la ingenuïtat, per agafar la bandera de la provocació i una actitud molt més gamberra.