Àrea natural de les madrigueres

La zona humida de les Madrigueres és un espai litoral d’unes 30 ha, situat al nucli marítim de Sant Salvador del Vendrell, que comprèn l’antiga llera de la riera de la Bisbal i els terrenys inundables adjacents, des de la via del tren fins al mar. Es tracta d’un espai que no ha estat urbanitzat i on encara s’hi poden trobar zones agrícoles derivades dels antics usos agraris tradicionals que ja han desaparegut.

Originàriament, la riera de la Bisbal travessava aquest espai, fins que als anys cinquanta o seixanta la riera va ser desviada més cap al sud i canalitzada.

Es tracta d’una zona de petites dimensions però amb diversitat d’hàbitats: platges de sorra i dunes, llacunes litorals amb jonqueres i canyissars, bosquines mediterrànies i màquies amb alzines. Hi destaca la presència del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), un au en greu recessió, així com les restes d’algueró (Cymodocea nodosa), una planta marina de gran valor per la seva capacitat de generar dunes. A la vora de la platja hi ha un búnquer de la Guerra Civil.

En general, és una zona d’elevat interès ambiental i paisatgístic, pel seu caràcter singular en un entorn litoral totalment urbanitzat i pel seu paper com a corredor ecològic entre el mar, els camps i les muntanyes interiors.

Accessibilitat

cadira amfíbia

Passarel·les de formigó per a persones amb mobilitat reduïda

Passarel·les formigó

Passarel·les de fusta a la resta d’accessos a la platja. (Les passarel·les no arriben fins a l’aigua per no limitar el pas de la maquinària de neteja de les platges)