pau casals

Pau Casals va néixer al Vendrell el 29 de desembre de 1876. Va demostrar les seves aptituds per a la música des de ben petit, i durant la seva llarga carrera com a violoncel·lista i compositor fou admirat i reconegut internacionalment.

Va fundar a Barcelona el 1920 l’Orquestra Pau Casals i el 1925 l’Associació Obrera de Concerts per apropar la bona música a totes les classes socials. Arran de la Guerra Civil del 1936-39, es veié obligat a deixar els seus amics, la família i la casa de Sant Salvador, que tant estimava, i es va exiliar a Prada de Conflent, on va iniciar un silenci musical voluntari per denunciar la repressió franquista i demanar el retorn de les llibertats al seu país. Davant de la negativa de tornar als escenaris, els seus amics músics van aconseguir organitzar els Festivals de Prada, que van tenir lloc des del 1950 fins al 1966, i que van aplegar els concertistes de més renom. El 1957 es traslladà a Puerto Rico, i des d’aleshores s’hi celebra el Festival Casals.

Una de les seves creacions més significatives fou la música del poema El pessebre, escrit per Joan Alavedra. Per altra banda, la seva interpretació magistral de la peça popular catalana El cant dels ocells va propiciar que aquesta senzilla cançó es convertís en un missatge de pau i fraternitat d’abast mundial. Aquest missatge de pau es veié reforçat per la seva intervenció a les Nacions Unides, on reivindicà la seva condició de català davant dels representants de tots els països. El president nord-americà Kennedy li concedí el 1963 la Medalla de la Llibertat per la seva contribució a la lluita per la pau al món, de la qual s’ha convertit en tot un referent.

pau casals el vendrell
pau casals

Pau Casals va morir a Puerto Rico el 22 d’octubre de 1973, i les seves despulles foren traslladades al Cementiri del Vendrell el 1979.

La seva vinculació amb el Vendrell va ser constant i ferma, malgrat les circumstàncies adverses que va haver de viure. De jove ja tocava l’orgue barroc de l’església parroquial –el seu pare n’era l’organista- i, gràcies a la seva iniciativa, es va aconseguir reparar-lo l’any 1929. Per altra banda, és conegut el seu interès per les manifestacions de la cultura popular, especialment pels castells, dels quals era seguidor, i la seva contribució a la confecció dels vestits del Ball de Diables del Vendrell.

Per tot plegat, la vila del Vendrell estima i admira la figura del mestre Pau Casals i li ret homenatge mostrant als visitants els passatges més importants de la seva vida i la seva obra, aplegats a la seva Casa nadiua del Vendrell i al museu de la Vil·la Casals, la residència d’estiu que va fer construir a la platja de Sant Salvador, on es poden contemplar objectes i records de la seva vida personal i musical, a més de les obres d’art que conté, entre les quals destaquen les escultures de l’acollidor jardí mediterrani que dóna al mar.

Davant de la Vil·la Casals, hi ha l’Auditori Pau Casals, bastit per complir una de les voluntats essencials del Mestre: la d’acostar la música i la cultura a tothom. L’edifici és obra de l’arquitecte Jordi Bonet, i s’integra dins de l’espai de la plaça de J. S. Bach.

Al vestíbul s’hi organitzen exposicions de tota mena, i la sala d’audicions acull durant tot l’any activitat musical. El Festival Internacional de Música Pau Casals, que aplega cada estiu els millors intèrprets del món i que atorga una importància especial al violoncel, és l’exponent més prestigiós de la intensa programació musical i pedagògica de l’Auditori, que dóna cabuda no tan sols a la música clàssica sinó també a la música popular, al jazz i a totes les bones músiques, tal com Pau Casals havia desitjat que fos.