Estany i riuet de coma-ruga

La deu

La deu de l’Estany i el Riuet es troba a la platja de Coma-ruga, al municipi del Vendrell (Baix Penedès). L’aigua neix en una surgència de roques calcàries del massís de Bonastre i descendeix a força profunditat per les falles que delimiten la fossa tectònica del Penedès, fins a arribar a Coma-ruga, on brolla espontàniament a la superfície. Actualment, tota la zona està urbanitzada. Antigament, però, aquest aflorament formava diversos estanys d’aigües termals tèbies; per això, aquest lloc s’anomenava “Calders”.

Al segle XIX es descobrí que, d’aquesta deu, brollava una aigua amb propietats medicinals, de temperatura constant entre 18ºC i 21ºC. Arran d’aquest descobriment, s’hi construí, als anys vint del segle XX, un luxós balneari que significà l’inici de la urbanització del nucli de Coma-ruga.

Actualment, l’aigua de la deu està canalitzada fins a una font ornamental exterior, d’on passa a l’Estany i d’aquí al Riuet, que desemboca a la platja. Durant tot l’any és habitual veure persones de totes les edats prenent banys al Riuet per aprofitar-ne les propietats curatives.

Propietats terapèutiques

L’alta concentració de sals clorurades sòdiques que presenta aquesta aigua no la fa apta per a l’ús alimentari, però sí per a l’ús terapèutic extern. Fou declarada aigua mineromedicinal per dictamen de la Reial Acadèmia de Medicina i Cirurgia de Barcelona l’any 1892. El Dr. August Pi Sunyer va determinar l’any 1919 que, per les seves propietats, caldria catalogar-la com a aigua termal clorurada alcalina, bromurada i gairebé isotònica.

Externament, està indicada en forma de banys per a tota classe de dolors articulars, ossis i reumàtics, i també en els processos inflamatoris, lumbàlgics i ciàtics. També facilita el guariment de patologies cutànies (psoriasi, èczemes, cicatrització de ferides, etc.), alhora que tonifica i relaxa el sistema nerviós.

Tenint en compte les característiques especials de la surgència d’aquesta aigua, les seves qualitats terapèutiques poden ser aplicades a la mateixa platja de Coma-ruga.

El Riuet i l’Estany

El fons del Riuet està recobert de sorra de la platja aportada pel vent. L’intens corrent que presenta de forma constant impedeix que al llit del riu s’hi acumulin el llot i les algues. Per aquest motiu, el fons no és gens relliscós. Aquesta característica i la poca profunditat converteixen el Riuet en un lloc idoni perquè grans i petits hi practiquin activitats de balneoteràpia amb plena seguretat.

D’altra banda, tot i que l’Estany de Coma-ruga és un estany natural, va ser urbanitzat anys enrere i el fons va ser revestit de lloses artificials (entremig de les quals brolla també l’aigua) que estan recobertes de vegetació espontània, com algues i plantes fanerògames. Quant a la fauna de l’Estany i del Riuet, trobem molts peixos que no són objecte de pesca. Hi destaquen les espècies més comunes com ara carpes, llisses, anguiles i crustacis molt petits.