28/09/2016 | Sense categoria

El Museu de Montserrat homenatja l’escultor Jassans amb l’exposició d’obres del Museu Deu

El Museu de Montserrat obrirà la temporada de tardor, el proper 30 de setembre, amb una exposició antològica dedicada a l’escultor Josep Salvadó Jassans (Alforja, 1938 – 2006). Aquesta mostra forma part de l’Any Jassans: un any dedicat a commemorar la vàlua de la seva obra amb motiu del 10è aniversari del seu traspàs.

L’exposició és fruit del treball dels historiadors Jorge Egea i Adrián Arnau, que actuen com a comissaris amb el suport de la família Jassans, que ha prestat una bona part de les obres que es mostraran al públic. En total, prop de 50 peces que il·lustren els principals arguments de la creació de Jassans. L’exposició pren per títol La Grècia Imaginada 1938-2006 i es podrà visitar fins al 5 de febrer de 2017. El Museu Deu hi cedeix quatre escultures de Josep Salvadó Jassans: dues peces de marbre, una de pedra i una de bronze, on la figura femenina esdevé una reflexió estètica i filosòfica, una transmissió de línies clàssiques, de pura bellesa, una idea d’entendre i de transmetre el llegat de l’Antiguitat, una devoció per Grècia, una Grècia somniada, viscuda i interioritzada.

La mostra recull una antologia de l’obra de l’escultor analitzant-la des d’una perspectiva que vol ressaltar el pensament i la filosofia creadora de l’artista, tot presentant al públic aspectes complementaris de la seva obra com són els seus dibuixos, pintures i projectes no realitzats. També hi apareixen altres aspectes del procés de realització de l’escultura, tant de caràcter tècnic com de caràcter conceptual, ambdós inherents al bon saber de l’ofici de l’escultor, format segons la millor de les tradicions figuratives de casa nostra.

Deixeble de Rebull, Jassans va ser un artista reconegut i segurament l’escultor de tota aquesta generació que va crear una obra més assenyada, coherent i honesta amb els principis de persistència de l’esperit clàssic. En poques ocasions trobem escrits els seus pensaments, però com a professor i catedràtic de la Universitat de Barcelona va saber transmetre a diverses generacions el seu saber escultòric i les seves idees estètiques.

Més dades: “JASSANS: La Grècia Imaginada”, estarà a l’ Espai d’Art Pere Pruna, Museu de Montserrat del 30 de setembre de 2016 al 5 de febrer de 2017. Comissaris: Jorge Egea i Adrián Arnau. Després de Montserrat, l’exposició es podrà veure al Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) i al Museu Deu del Vendrell.