6/04/2013 | Sense categoria

El president de la Generalitat visita el Vendrell

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha estat avui al Vendrell en el marc d’una visita institucional per conèixer dos dels elements destacats del patrimoni cultural del municipi: l’orgue barroc de l’església i el Museu Apel·les Fenosa.

El cap de l’Executiu ha estat acompanyat en la visita pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i pel delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, entre altres autoritats. L’agenda del cap del Govern ha començat a l’Ajuntament del Vendrell, on ha estat rebut per l’alcalde, Benet Jané, així com per la corporació municipal. A la Sala de Plens, el president de la Generalitat ha signat el Llibre d’Honor de l’Ajuntament i també el Llibre d’Honor dels Nens del Vendrell. A la Sala hi eren presents diversos representants de la colla castellera, entre ells, Òscar Garcia, persona que va agafar el relleu del mític cap de colla dels Nens, Jan Julivert, i que ha estat l’encarregat de custodiar el llibre durant diverses dècades.

A continuació, el president i la resta d’autoritats han visitat l’església del Vendrell, on han estat rebuts pel rector de la parròquia, Mn. Joan M. Padrell, i pel president de l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell, Xavier Mercadé, i per diversos membres d’aquesta entitat. In situ, aquests han explicat al president la història d’aquest instrument construït a final del s. XVIII, així com els treballs de la darrera restauració. El president ha pogut escoltar la sonoritat d’aquesta joia musical del barroc, gràcies a la interpretació d’una peça a càrrec de l’organista Salvador Guasch.

Tot seguit, Artur Mas ha visitat el Museu Apel·les Fenosa, on ha estat rebut pel director de l’equipament, Josep Miquel Garcia. El president ha recorregut les diverses sales del Museu, on ha conegut la col·lecció permanent d´escultures originals en terracota i guix sortides de l’estudi de l’artista, una selecció de bronzes monumentals i l’exposició temporal "La col·lecció d’Apel•les i Nicole Fenosa".

Al jardí del Museu s’han fet els parlaments institucionals, durant els quals l’alcalde del Vendrell ha agraït al president la seva visita al Vendrell i l’interès per conèixer una part important del patrimoni cultural. Benet Jané també ha aprofitat l’ocasió per recordar al president que el nostre municipi, com el país en general, passa per dificultats econòmiques importants i que tant les administracions com els ciutadans han de fer esforços suplementaris per mantenir els serveis, i en especial, alguns de tant importants com els serveis socials.

En el seu torn, Artur Mas ha explicat que la restauració de l’orgue del Vendrell i el dinamisme del Museu Fenosa són exemples que Catalunya és un país viu, com també ho és la inauguració que presidirà avui de l’edifici de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, ubicat al campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona.

En la seva intervenció, el cap del Govern s’ha referit a la situació que travessa Catalunya en l’actualitat, que ha qualificat d’"emergència nacional". Per fer-hi front, ha dit Mas, "cal unir esforços i tenir objectius comuns" i en aquest sentit ha apel·lat a les forces polítiques i a totes les persones que comparteixen els valors catalanistes a treballar per l’interès general i a deixar de banda la confrontació de la política tradicional. "En situacions d’emergència", ha manifestat Mas, "calen codis nous".

Segons el president, el primer pas per tirar endavant és acceptar la realitat i estar disposat a intentar transformar-la. En aquest sentit, Artur Mas ha posat d’exemple l’escultor Apel·les Fenosa, que va acceptar l’exili i va aprofitar el seu talent per transformar la realitat, malgrat la duresa del moment.