28/01/2015 | Sense categoria

El proper diumenge 1 de febrer el Vendrell celebra la 29a Xatonada Popular

El proper diumenge 1 de febrer, a partir de les 10 del matí, a la Rambla, el Vendrell celebrarà la Xatonada Popular amb el 29è Concurs de Mestres Xatonaires, la 28a Exhibició de Xatonaires Infantils i la 22a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals. La presentació es va fer ahir la tarda al menjador de l’escola Pau Casals, on es van iniciar els cursets "Aprèn a fer xató", en els quals participen 240 infants i 70 adults.

El president de l’Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya, Paco Azuaga, va explicar que "els cursets infantils mantenen el seu èxit de convocatòria i diumenge els nens i les nenes que hi han participat tornaran a omplir la Rambla en la seva particular exhibició". Tots els infants que hi participin entraran en el sorteig d’una bicicleta gentilesa de Cicles Vendrell. Sobre els cursets infantils, també es va fer menció al fet que la guanyadora de l’any passat, Laia Alfaro, de disset anys, es va iniciar en l’elaboració d’aquest plat en els cursets "Aprèn a fer xató" quan tenia set anys, i l’any passat era la primera vegada que es presentava al Concurs de Mestres Xatonaires. Enguany, Laia Alfaro serà investida Mestra Xatonaire.

La regidora de Promoció Econòmica, Àngels Turdiu, va anunciar que "a més de tot el que ja hi ha programat, també es comptarà a un show cooking de diferents maneres d’elaborar xató a càrrec de Fina Puigdevall, actual ambaixadora de la Ruta del Xató i propietària del restaurant Les Cols, d’Olot, que té dues estrelles Michelin". Aquesta activitat es durà a terme mentre el jurat del Concurs de Mestres Xatonaires estigui deliberant.

D’altra banda, durant tot el matí a la Rambla hi haurà estands relacionats amb el món del xató, a més de la Fira de productes alimentaris naturals i artesanals; es podrà degustar cafè a l’estand de Cafés Brasilia i es faran tallers infantils, espectacles d’animació, trobada d’intercanvi de plaques de cava i ruleta d’obsequis, que enguany anirà a càrrec dels administradors de la Festa Major. A partir de 2/4 de 12 del migdia es realitzarà el repartiment d’unes 2.300 degustacions de xató, que tindran un preu de 7 euros.

Pel que fa al Concurs de Mestres Xatonaires, en el qual encara queda alguna plaça lliure per poder participar-hi, cal dir que comptarà amb els tradicionals premis per als tres primers classificats: 1r classificat, 300 € i cafè Brasilia per a un any; 2n classificat, 150 € i cafè Brasilia per a mig any, i tercer classificat, 100 € i cafè Brasilia per a tres mesos. També s’obsequiaran els sis primers classificats amb 2 xatonades, gentilesa de diversos restaurants del Vendrell, i, a més, tots els participants en el concurs rebran un diploma acreditatiu i un lot de Cafés Brasilia. El jurat del concurs estarà format per Martí Carnicer, alcalde del Vendrell; Paco Azuaga, president de l’Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya; Laia Alfaro, guanyadora del Concurs de Mestres Xatonaires del 2014; Alicia Ortiz, membre del grup de Cintes del Vendrell de l’Embarcada, entitat que celebra el 5è aniversari; Maite Medina, vicepresidenta del Casal Familiar, entitat que celebra el 60è aniversari; Aida Escarré, membre del Ball de Bastons del Vendrell, entitat que celebra el 35è aniversari; Oriol Rossell, propietari de L’Obrador Pastissers i representant del col·lectiu Terra i Taula; Ramon Mestre, de Cicles Vendrell; Salvador Vallès, vicepresident del Gremi d’Hostaleria del Baix Penedès, i els periodistes gastronòmics Marc Orozco, Marcos Falagan i Enric Ribera.