L’Ajuntament del Vendrell ha iniciat un procés d’elaboració d’una marca de territori que ajudi a posicionar el municipi dins del panorama de les ciutats mitjanes de Catalunya i reforci també la seva identitat col·lectiva. L’objectiu de la marca de territori no es redueix, però, al disseny d’un logotip i un eslògan, sinó que ha de permetre dotar la ciutat d’un relat comú, representatiu i perdurable.
El projecte de conceptualització, disseny i execució de la marca, impulsat des de la Regidoria de Turisme, ha estat encarregat a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, que compta amb un grup de recerca expert en branding territorial i amb experiències prèvies en ciutats com Vic i Figueres.
El projecte es va presentar als diversos grups municipals de l’Ajuntament del Vendrell i, posteriorment, als mitjans de comunicació. I és que tal i com va apuntar la regidora de Turisme, Eva M. Serramià, “la marca de ciutat ha de ser un projecte de tot l’Ajuntament, en què impliquem també la ciutadania i, evidentment, de llarg recorregut”.
En aquest sentit, Xavier Ginesta, vicedegà de la Facultat d’Empresa i Comunicació i professor titular del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, va ressaltar la bona receptivitat dels grups municipals a la presentació del projecte de marca de territori.
Segons Serramià, des de l’Ajuntament s’havia constatat que malgrat ser la tercera ciutat més important de la demarcació de Tarragona, un dels nuclis bàsics del Penedès i comptar amb molts actius positius “no havíem aconseguit posicionar-nos com a ciutat ni explicar tot allò que som i tenim”. Per això, la marca territorial del Vendrell no tan sols es limitarà a projectar i a comunicar una determinada imatge i reputació a l’exterior, sinó que també vol connectar amb la població del Vendrell, en un intent d’enaltir l’orgull de residència i el sentiment de pertinença al municipi.
L’investigador principal del projecte, Jordi de San Eugenio, professor titular del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, va explicar que la primera fase serà fer una diagnosi i recollida de dades “que ens permetin captar l’ADN de la identitat del territori”. Un procés que inclourà des d’investigació documental, a treball de camp, amb contactes amb diferents agents socials implicats, la identificació de prescriptors i també un procés de participació ciutadana. D’aquest treball en sorgirà una proposta conceptual i d’estratègia, a partir de la qual es generarà una imatge de marca arrelada al territori i que n’afavoreixi la promoció econòmica.
La primera fase de conceptualització de la marca tindrà un cost d’uns 13.000 euros i un termini d’execució aproximat d’un any.
La regidora de Turisme, Eva M. Serramià, ha volgut deixar clar que la creació d’una nova marca de territori no ha d’excloure ni exercir competència a les marques que funcionen en aquest mateix a l’entorn i en algunes de les quals s’inclou també el Vendrell, com ara “Costa Daurada” o “Penedès Marítim”.