El proper divendres dia 15 de març a les 19 h, la Fundació Apel·les Fenosa retrà un homenatge a la memòria de Nicole Fenosa al jardí de la seva seu, al c/ Major, 25, del Vendrell. L’acte es clourà amb la inauguració de la primera entrega de l’exposició de la col·lecció d’Apel·les Fenosa i Nicole Fenosa, que inclou les obres que el matrimoni conservava al Vendrell. Al llarg de l’estiu es presentarà la segona part, amb les obres provinents de París.
En aquesta primera presentació de la col·lecció, s’exposen obres que corresponen a la sensibilitat col·leccionista dels Fenosa. Un d’aquests aspectes és el de la seva passió pels llibres. De ben jove, Fenosa recitava de memòria versos de Dant i Petrarca, i sentia una especial vocació per obtenir edicions especials dels llibres dels autors que estimava. L’amistat fraternal amb bibliòfils excepcionals com Jacques Guérin, Pierre Berès i, molt especialment, Irving Davis i Joan Gili, antiquaris llibreters li va permetre adquirir obres de primeríssim ordre, com els Els triomfs, de Petrarca, de 1532; la Vita Nuova, de Dante, de 1576; La crònica de Ramon Muntaner de 1562; Orlando Furioso, de Ludovico Ariosto, de 1773; els Anales de Cataluña de 1709, i l’Histoire du vaillant chevalier Tirant Lo Blanc de 1740. Molts d’aquests llibres són a les biblioteques de la casa del Vendrell, al costat de llibres contemporanis com L’Immaculée Conception, de Paul Éluard i André Breton, amb aiguafort de Salvador Dalí; Poésie pour pouvoir, d’Henri Michaux, de 1949, o edicions dedicades de Jean Cocteau o Roger Caillois.
Una altra passió manifesta a la mostra és la de Picasso. Fenosa va conèixer Picasso l’any 1923 i, des del primer moment, Picasso ajudà Fenosa i li professà una profunda amistat. Amb el temps, la col·lecció de fenoses del pintor superava el centenar d’escultures, que comprava per ajudar-lo i per l’estima que li tenia. Molt especialment, en els anys de l’ocupació, Fenosa visitava a diari el taller de Picasso i l’escultor sempre manifestà el deute que hi tenia. Fenosa va conservar obres de Picasso, quatre dibuixos dels anys quaranta, gravats, i retrats vintage de Brassaï.
Una curiositat de la mostra és que, el 14 de gener de 1943, Picasso va regalar a Fenosa un llibre de Jean Cassou Picasso (editorial Hypérion, París, 1940), amb quatre dibuixos i una plana amb dedicatòria. Actualment, només resta la dedicatòria i tres dibuixos que s’exposen en aquesta mostra. El quart dibuix el va vendre Fenosa l’any 1957. Hi va obtenir 500.000 francs francesos de l’època i els va emprar per comprar la casa del Portal del Pardo. Va fer de mitjancer en la venda el poeta Tristan Tzara.
Una altra passió de Fenosa va ser la del Japó. Passió pel Japó. Els vincles de Fenosa amb el Japó s’inicien a París, als anys vint, quan contacta amb artistes japonesos de l’Escola de París: Kinosuke Ebihara, Takashi Shimizu o Kenzo Okada. A partir dels anys quaranta, amplià aquestes amistats amb autors com Key Sato i amb una sèrie d’assistents japonesos, com Jiro Hashimoto, Yasuo Mizui, Shinya Nakamura o Kenji Yoshida. L’any 1966 la galeria Takashimaya de Tòquio organitzà la seva primera retrospectiva al Japó i Fenosa viatjà per tot el país, tornant amb molts objectes, estampes i llibres adquirits o obsequis dels seus fidels amics. Dels llibres destaquen edicions d’Hokusai, com Ehon Kokyo: The Canon of Filial Piety, de 1934, o Jokun Hyakunin Isshu Oshiekagami, d’Utagawa Yoshitsuna, i estampes d’Hiroshige, Eisen i conegudes vistes del Fuji d’Hokusai.
De l’entorn del barri de Montparnasse, es deriva una altra passió pels artistes de l’Escola de París. Fenosa se sentia realment vinculat a aquest barri, on va viure sempre i on mantenia el seu taller del Boulevard Saint-Jacques. L’any 1953 el matrimoni Fenosa s’instal·là a la rue Boissonade i sovintejaven els cafès del barri, on residien la majoria dels seus amics, dels quals conservava obres. Els seus veïns eren Vieira da Silva i Arpad Szenes, Antoni Clavé, Óscar Domínguez, Francisco Peinado o Jean Pougny. Molts dels seus amics eren principalment poetes, dels quals conservava una nombrosa col·lecció de manuscrits. Si algú ha entès realment l’obra de Fenosa, aquests han estat els poetes. Els poetes majors del segle XX, francesos i catalans, han admirat l’obra de l’escultor i li han dedicat poemes: Jean Cocteau, Paul Éluard, Jules Supervielle, Carles Riba, Josep Carner o Salvador Espriu.