15/06/2017 | Sense categoria

La Fundació Apel·les Fenosa rep el Premi Nacional de Cultura

Ahir al vespre, al Teatre Municipal La Sala de Rubí, es va celebrar l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2017 que concedeix anualment el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).

La Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell va ser un dels premiats amb aquests guardons, que reconeixen a figures i entitats que han contribuït i contribueixen a donar més rellevància a la cultura catalana, ja sigui per la labor intel·lectual, artística o d’identitat compartida que desenvolupen.

La cerimònia va estar presidida pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont i transmesa en directe per TV3. El guardó de la fundació vendrellenca el van recollir l’alcalde del Vendrell i president de la Fundació Fenosa, Martí Carnicer, i el seu director, Josep Miquel García. A l’acte també hi van ser presents l’ex alcalde Benet Jané i l’ex alcaldessa Helena Arribas, així com diversos membres del Patronat de la Fundació.

El Premi Nacional de Cultura reconeix la posada en valor que ha fet la Fundació Fenosa de l’obra de l’escultor, amb una rellevant projecció europea, des de la casa del Portal del Pardo, al Vendrell, que va adquirir l’artista el 1957. Les exposicions monogràfiques que s’hi exhibeixen expliquen les relacions que Fenosa va mantenir amb creadors rellevants de l’avantguarda històrica, com Coco Chanel, Nicolas de Stäel, Paul Éluard, Jean Cocteau o Picasso.

L’alcalde del Vendrell, en el moment d’agrair el premi, va expressar el desig que aquest serveixi per a que la gent conegui encara més la figura de l’escultor Apel·les Fenosa “un artista català del segle XX, exiliat dues vegades i enterrat a París, que va ser lloat i estimat per les personalitats més brillants de la cultura europea del seu temps, com Pablo Picasso, Jean Cocteau, Paul Eluard, Tristan Tzara, Coco Chanel, Pablo Neruda, César Vallejo, o Carles Riba i Salvador Espriu”. I alhora, va afegir Carnicer, el guardó ha de servir “per a que els catalans visitin el nostre Museu, instal·lat al Vendrell en una Casa Palau renaixentista, que va ser el taller d’estiu de Fenosa, i que conserva un aura especial, amb un jardí d’escultures que fa que els que ho visiten marxin amb un grau elevat de sensibilitat i satisfacció”.

Durant l’acte, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va reivindicar el paper fonamental de la cultura en la nostra societat i va assegurar que encara “no li hem retornat tot el que ha fet”. “A aquesta obra ingent que ens ha salvat mots i esperit li devem justícia, reconeixement i respecte. La cultura ens ha salvat com a societat viva, desperta i esperançada, que avui té una vocació imparable de contribuir al món a través de la creació més genuïna”, va destacar.

A més de la Fundació Apel·les Fenosa, el CoNCA ha distingit enguany a l’editor Josep Cots; la fotògrafa Maria Espeus; l’escriptor Joan Francesc Mira; el compositor Hèctor Parra; el cantautor Raimon; el director de FICOMIC (entitat organitzadora del Saló Internacional del Còmic i del Saló del Manga a Barcelona), Carles Santamaria; el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya; el director i productor de cinema Albert Serra i l’actriu Emma Vilarasau.

Aquest proper dissabte 17 de juny, a les 12.30h, la Fundació Apel·les Fenosa acollirà la inauguració de la mostra “Coco Chanel – Apel·les Fenosa i el Ballet Bacchanale”, en un acte obert al públic, en què la Fundació Apel·les Fenosa compartirà amb els assistents el Premi Nacional de Cultura 2017.