Aquest proper divendres 8 de juny, a les 20:30 hores, l’Auditori del Tívoli acollirà un concert commemoratiu dels 100 anys del naixement del graller Jaume Vidal i Vidal a càrrec del grup de gralles QuatreQuarts (Jaume Aguza i Jordi Mestres, gralla dolça, Pau Puig, gralla baixa i Daniel Carbonell, gralla subbaixa) Un acte que està organitzat per l’Associació dels Amics de l’Orgue, en el qual s’estrenaran les variacions i els arranjaments encarregats sobre músiques de l’homenatjat.
De fet, aquestes composicions quedaran recollides en un llibre que es podrà adquirir el mateix divendres per un preu de 10€.
Jaume Vidal i Vidal (El Vendrell, 1918-1996) va ser músic, mestre graller i compositor de músiques per a gralla, i era conegut com a Jaume Vidal “Carboner” perquè el seu pare es dedicava a la venda de carbó. Va centrar els seus esforços a dignificar la gralla i a equiparar-la amb altres instruments de vent.
Tal i com ha recordat en la presentació del concert la directora de l’Arxiu Històric Comarcal del Baix Penedès, Nativitat Castejón, Jaume Vidal i Vidal va iniciar els seus primers estudis de música amb l’organista de la parròquia de Sant Salvador del Vendrell, Pau Gomis Font, i després, amb el professor de piano Joan Ivern Arans. Posteriorment, va completar la seva formació amb uns cursos al Conservatori de Música de Barcelona. En un principi, va començar a tocar el fiscorn, però finalment es va decidir pel trombó de vares. Cap el 1942 va fundar l’orquestra Rialto amb altres músics vendrellencs i el 1952 es va integrar a l’orquestra Bristol’s també com a instrumentista de trombó de vares. El 1944 es va iniciar en el món de la gralla gràcies al mestratge de Joan Mallofré Cañís, de renom “el Ros Camat,” i va començar a actuar a les festes majors amb Anton Mañé Mercader, conegut com “Ton de la Gralla”; més endavant, el grup graller es va ampliar amb la incorporació de Jaume Esteve, altrament dit “Casalta,” i Josep Sonet Ivern, de renom “el Peces.” El 1957 va deixar l’activitat de les orquestres per a dedicar-se plenament a la música popular i la gralla, una tasca que va culminar el 1975 amb la creació del grup Gralles del Baix Penedès.
D’altra banda, va tocar acompanyant el Ball de Bastons de l’Arboç i en fou el seu assessor musical entre 1976 i 1991. El 1980 va ensenyar a tocar la gralla a un grup de grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, tot dedicant-li un himne. Posteriorment, a partir de 1982 també va tocar acompanyant el Ball de Bastons del Vendrell per al qual va composar diverses obres. Cal destacar que el 1984 va fundar la Cobla Primitiva del Vendrell, un sextet que interpretava música antiga de cobla.
Jaume Vidal “Carboner” va contribuir a la localització d’instruments i particel·les antigues, a la investigació de la tècnica de la gralla seca, tot mantenint la tradició de la confecció de les inxes de pala per a gralla que havia après del graller arbosenc Josep Amorós Marrugat. A més a més, són remarcables tant la seva tasca de formador de grallers com les composicions musicals per a ball de bastons, marxes, cercaviles, sardanes, ballets, himnes, i els arranjaments per a gralla de nombroses cançons populars i tradicionals que no falten en cap festa popular.
Tot aquest patrimoni musical s’ha conservat gràcies a la família Vidal-Alcalà, la qual el 2012 va decidir fer cessió en comodat del fons documental de Jaume Vidal i Vidal a la Generalitat de Catalunya. Actualment, aquest fons es troba dipositat a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, institució que vetlla per la conservació i la difusió de la seva obra, raó per la qual l’Arxiu Comarcal ha col·laborat amb els Amics de l’Orgue del Vendrell per a commemorar el centenari del naixement d’aquest cèlebre graller.
Programa del concert “Homenatge a Jaume Vidal i Vidal”
1a part:
• Capritx Català. Isaac Albéniz (adaptació)
• Cocktail. Mov.1 i 2. Jerôme Naulais (adaptació)
• Suit Helènica. Pedro Iturralde (adaptació)
2a part:
Variacions i arranjaments sobre obres de Jaume Vidal i Vidal
• L’Amigo i la Polca de David Valera Ruiz
• L’Eduard i la Joana de Roger Conesa i Mathioux
• Els Falcons de Vilafranca d’Ivan Joanals i Ametller
• Polka de Lluís Giménez Rafecas
• Variacions sobre tres balls de bastons del Jaume Vidal de Carlota Baldrís Rafecas