16/07/2013 | Sense categoria

L’essència de Joan Descals arriba també a la Sala del Portal del Pardo

L’essència de Joan Descals es pot veure al Vendrell en dos espais diferents: al Museu Deu i al Portal del Pardo. D’una banda, i a partir d’aquest proper divendres 19 de juliol, la Sala d’exposicions temporals del Portal del Pardo mostrarà 100 aquarel·les i una vintena de pintures de Descals amb la interpretació del Gènesis i amb interpretacions de frases extretes de l’Evangeli de Sant Joan, tot utilitzant elements del cubisme i del surrealisme amb tocs d’abstracció. La mostra és a benefici de Càritas parroquial del Vendrell.

L’exposició de la Sala del Portal del Pardo es podrà visitar fins al 18 d’agost, de dilluns a divendres de 18 h a 20.30 h i els dissabtes d’11 h a 13 h i de 18 h a 20.30 h. Els diumenges i festius la sala estarà tancada.

D’altra banda, al Museu Deu es pot visitar l’exposició antològica amb obres de 1963 a 2013, on es pot observar el caire interdisciplinari de Joan Descals, per a qui la poesia és música, la pintura és música, i la música és color, és cadència, és harmonia… Descals uneix dibuix i prosa, pintura i poesia en una conjunció de formes, de colors i de sons que formen el seu art globalitzador.

En Joan Descals va començar la seva carrera artística ben aviat, guiat pel seu mestre Alfred Figueras, fent-se seves les paraules que comentaven l’equilibri del quadre i els elements complementaris: "La pinzellada ha de ser neta i segura i ha de formar part de l’equilibri del quadre en una construcció ordenada".

En la mostra, el públic pot contemplar la seva primera etapa figurativa, representada pels records de l’artista, pels seus orígens, pels seus pares i per l’àvia asseguda en un recolliment interior de línies cezannianes. També podrà observar com les formes cubistes remeten a la música, als instruments, als records de maduresa, a la banalitat del preu dels diners o als diferents punts de vista d’un rostre familiar i estimat. Descals també interpreta els poetes; no els tradueix pictòricament, sinó que, després de la lectura en profunditat de la seva obra, busca els elements que es repeteixen, els símbols base sobre els quals es construeix el nostre món. Un cop trobats aquests elements, l’artista fa un pas més enllà i cerca els corresponents elements simbòlics, als quals afegeix la frase del mestre Alfred Figueras.

L’exposició mostra també objectes diversos com ara porcellanes, pedres pintades, soques…, ja que la interdisciplinarietat d’en Joan Descals l’ha portat, no només a interpretar poesia a través d’un dibuix, d’una pintura, d’objectes trobats…, sinó que l’esperit de la poesia el plasma al paper, a la tela, a la fusta, a la pedra o a la ceràmica. D’aquesta manera, la mà o la ment de l’artista transforma la funcionalitat dels objectes per convertir-los en una matèria animada amb una funció diferent.