28/09/2016 | Sense categoria

Reconeixement a la figura de l’artista Joan Junyer a la Fundació Apel·les Fenosa

El proper dissabte 8 d’octubre, a les 12h, la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell inaugurarà una exposició dedicada a l’artista Joan Junyer. El mateix dia s’obrirà al públic la restauració de la terrassa de la Casa del Portal, que ha estat realitzada amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, i que permet una visió inèdita del jardí de la Fundació i de la torre medieval, amb una petita mostra sobre la història de la Casa, instal·lada dins de la mateixa torre.

Joan Junyer fou una figura molt singular de l’art del segle XX i, malgrat el gran desconeixement existent al voltant de la seva obra i la seva figura, va realitzar una destacada obra que va obtenir un gran reconeixement internacional. Per tal de fer un primer pas en el reconeixement i, en molts casos, en el descobriment de la seva important tasca, tres institucions (la Fundació Apel·les Fenosa, l’Ajuntament de Barcelona i el Govern Balear) uneixen els seus esforços i presenten una petita mostra de la seva ingent i important obra.

L’any 1977 el matrimoni format per l’artista Joan Junyer i la pedagoga Dolors Canals feien donació dels seus béns al seu país, com un acte de fraternitat feta des del seu exili americà. Tarradellas signà la recepció de la Casa del Consolat de Vallcarca, en la seva condició de president provisional. La Diputació de Barcelona figurava com a propietària futura, i l’ any passat la Diputació de Barcelona va cedir la casa a l’ Ajuntament de Barcelona. Per la seva part, el Govern Balear va rebre la finca de Llucalcari, on Joan Junyer va rebre el llegat pictòric de la passió mallorquina del seu oncle, el pintor Sebastià Junyer.

Ara, la Casa del Consolat espera el seu destí cultural, i una doble mostra intentarà donar a conèixer la figura de JOAN JUNYER, donant d’aquesta casa, amb la finalitat de reconèixer el seu gest altruista i la seva vocació de fraternitat universal. La mostra es presentarà a la Casa del Consolat de Vallcarca entre els mesos d’ octubre a desembre i a la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell, entre els dies 8 d’octubre i 30 de desembre i comissariada per Fina Duran i Isabel Casanellas, l’exposició està organitzada per la Fundació Apel·les Fenosa, l’Institut de Cultura de Barcelona, el Districte de Gràcia i el Govern Balear.