En un estiu marcat pel Covid-19, els museus han apostat per dur la cultura al carrer i fer rutes patrimonials per la vila.
Enguany, els museus del Vendrell han sumat esforços per crear una programació conjunta amb una fita principal: portar els museus al carrer. Amb la finalitat de no congestionar els museus i la voluntat de difondre i posar en valor el patrimoni vendrellenc, des del 14 de juliol s’han ofert sis rutes a través de les quals poder endinsar-nos en diferents racons i moments històrics de la nostra vila.
De dilluns a dissabte, en dos horaris diferents al llarg de la tarda, les rutes han tingut una bona acollida per part de la ciutadania, amb més de 500 visitants durant els mesos de juliol i agost.
D’aquestes sis rutes, la més demandada ha estat la que el Museu Deu ens oferia els dimecres: “Coma-ruga: un viatge en el temps”, una ruta que ens porta al naixement d’un dels actuals nuclis marítims vendrellencs: Coma-ruga. En ella, es pot reviure el passat a través d’imatges antigues per conèixer els balnearis, avui desapareguts, de primera línia de mar amb el llac d’aigües cristal·lines, les cases indianes, l’aventura americana dels germans Trillas, la història del pilot de motociclisme Ramon Torras… fins a l’Església de Sant Ramon on es poden contemplar els mosaics de l’artista Santiago Padrós, que recorden la Coma-ruga dels anys seixanta i setanta.
Seguint-la de molt de prop en número de visitants, trobem la ruta “Descobreix la colònia ferroviària” que, per primer cop, l’Associació per la preservació de la colònia ferroviària de Sant Vicenç de Calders ha pogut realitzar en col·laboració amb l’Ajuntament del Vendrell. Cada dilluns a les 20 h, el recorregut anava desvetllant la història d’aquest indret únic en la geografia catalana, en un intent per posar en valor i conscienciar als visitants sobre la importància del patrimoni industrial i, més concretament, sobre el valor de la colònia ferroviària dins del municipi vendrellenc.
D’altra banda, la tercera més demandada ha estat “Descobreix la Via Augusta”. Cada dimecres, aquesta ruta ens permetia conèixer més en profunditat la història i el desenvolupament d’aquesta icònica via de comunicació romana i com era el seu traçat al pas pel nostre municipi.