13/11/2014 | Sense categoria

Elaboració d’oli amb la premsa del segle XIX de Sant Vicenç de Calders

Els dies 14 i 15 de novembre, Sant Vicenç de Calders acollirà dues jornades temàtiques dedicades a l’oli i l’olivera al voltant de la premsa de lliura del segle XIX de Mas Borràs. Les jornades estan organitzades per l’Associació Olearum, Cultura i Patrimoni de l’Oli, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament del Vendrell.

L’objectiu és aconseguir la participació i la interacció del màxim de persones que vulguin descobrir, viure i experimentar la cultura de l’oli. I el tret diferencial serà l’elaboració d’oli de forma tradicional. Així, tal com ha explicat Josep Güell, propietari de la premsa de Mas Borràs, el divendres 14 de novembre, a partir de les 5 de la tarda, a la premsa de Mas Borràs es farà la presentació de les jornades i, a continuació, tindrà lloc una sessió de conferències coordinades per Josep Borrut, historiador de la premsa de lliura. A les 8 del vespre, al Centre Cívic de Sant Vicenç de Calders, es realitzarà un taller d’iniciació al tast d’oli d’oliva verge a càrrec de l’Associació Olearum. L’endemà, el dissabte 15 de novembre, a partir de les 9 del matí, es farà una demostració de com es feia l’oli abans amb la molturació de les olives al trull, la posada en cofins, la premsada i la decantació i recollida d’aquest or líquid tan important i preuat de la dieta mediterrània. Durant al matí, es faran explicacions del funcionament de la premsa de lliura i també hi haurà una projecció de fotografies i activitats de l’Associació Olearum. A partir de les 10, a la plaça Major de Sant Vicenç de Calders, també es podrà degustar l’oli nou amb torrades. I a les 5 de la tarda, es repetirà tot el procés de l’elaboració tradicional d’oli.

Per part de l’Ajuntament del Vendrell, es valora de forma molt positiva l’organització d’aquestes jornades, perquè donaran un valor afegit a l’oferta turística del Vendrell, ja que es presenten com una nova experiència que pot cridar l’atenció a molts visitants. Només per part de l’Associació Olearum ja vindran unes 60 persones procedents de diferents punts de l’Estat espanyol, que faran pernoctació al Vendrell i que també aprofitaran per conèixer el nostre municipi. A aquestes persones sobretot els interessa poder veure el funcionament d’una premsa del segle XIX per a l’elaboració d’oli. Per tant, tal com ha dit l’alcalde, Martí Carnicer, “amb aquestes jornades, el Vendrell guanya un atractiu turístic que dóna personalitat i singularitat al municipi, es promociona un producte de la terra, com és l’oli, i s’acaba fent cultura en la mesura que també s’explica una part de la nostra història”.

En l’organització d’aquestes jornades sobre l’oli a Sant Vicenç de Calders també hi col·laboren la Diputació de Tarragona, l’Associació de Veïns de Sant Vicenç de Calders, la Confraria de la Mare de Déu de l’Olivera, Patrimonio Comunal Olivarero, Ceolpe (La Cooperativa de l’Oli), el Col·lectiu “Terra i taula”, Cellers Avgvstvs Forvm, Cellers Jané Ventura i Torclum.